Wat te doen in Cinque Terre?

  • Berichtcategorie:FOOD / TRAVEL

wat te doen in cinque terreSamen ontspannen en culinair genieten in schitterend Italië, maar ondertussen ook wat schitterende Italiaanse mentaliteit meepikken? Bestemming Cinque Terre is een absolute aanrader! Deze staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje. Sinds ik samen met mijn dochter keek naar de populaire Disneyfilm Luca, waarbij Cinque Terre als decor heeft gediend voor het rustieke vissersdorpje ben ik verliefd. Het kan niet anders dat deze verzameling van oude vissersdorpjes een waar vis-mekka moet zijn. Nu zijn wij zeker visliefhebbers en mijn culinaire hart gaat hier dan ook écht wat harder van kloppen. De flamboyante kleuren van de huizen in Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore en Monterosso nemen een parmantig plekje in in de Italiaanse geschiedenis. En staan naast dat ze op mijn verlanglijstje staan, ook op de lijst van het Unesco werelderfgoed.

Vliegen naar Cinque Terre

Normaal gesproken vind ik het prettig om naar Italië te reizen met de auto. Vaak liggen bezienswaardigheden in Italië wat verder uit elkaar en dan is je eigen auto net zo makkelijk. Je bent langer onderweg dan met het vliegtuig, maar zelf ergens naartoe rijden geeft toch altijd nog een fijn gevoel van vrijheid. Vanaf Utrecht rij je in ongeveer 13.5 uur naar Cinque Terre. Nu is Cinque Terre eigenlijk zo goed als autovrij. Wanneer je er een paar dagen tussenuit wilt, is het dus eigenlijk wel een goed idee om met het vliegtuig te gaan. Met Transavia vlieg je eenvoudig naar Genua. Je kunt er ook voor kiezen om naar Pisa te vliegen. (Combineer je culinaire reis met een bezoekje aan die scheve toren). Zowel Pisa en Genua vliegtickets zijn te boeken via Transavia.

Klik hier om snel jouw vliegticket te checken..

Samen knus onder de paraplu of…

Wanneer reis je naar Cinque Terre? Ik ben zelf niet zo’n voorstander van het ontdekken van bezienswaardigheden met een brandende zon op mijn volle bos. Cinque Terre is qua klimaat dan ook heerlijk in de maanden juni en september. Heerlijk om dan te genieten van de Italiaanse gastvrijheid en met vertrouwen enigszins buiten de populaire paden te gaan wandelen. Ik schrik zelf niet terug van een fikse wandeling. Voor Cinque Terre is het voor mij dan ook een múst om mijn wandelschoenen mee te nemen. Juli en augustus zijn vanzelfsprekend de wat warmere maanden. Cinque Terre, zoals verwacht in Italië geniet dan ook van een mediterraans klimaat. Ik kan de zee en warme etensgeuren daar al bijna ruiken. Vanaf oktober tot en met februari kun je regen verwachten in het noorden van Italië. Nu bezoek ik graag populaire bestemmingen wanneer ze niet zo populair zijn…oftewel wanneer er wat minder toeristen rondlopen. Dus ik vermoed dat dit voor mij een prima tijd is om daar te gaan rondneuzen.

Bezienswaardigheden Cinque Terre

Ik kan af en toe een echte cultuurbarbaar zijn. Natuurlijk begrijp ik dat een dom, basiliek of ander historische monument echt belangrijke bezienswaardigheden zijn. Maar je doet mij er geen plezier meer mee. In Cinque Terre vind je de kerk van San Francesco met de bijbehorende begraafplaats. De stevige klim naar boven geeft mij vermoedelijk meer plezier en uitdaging dan het monument zelf. Nu schijnt het uitzicht vanaf daar wel fabelachtig te zijn, dus ik vermoed dat ik me er wel aan ga wagen.

Maar genieten met volle teugen? Dat doe ik al zittend op een terras vroeg in de ochtend, met een goede Italiaanse koffie. In alle rust door de charmante straatjes gluren en het lokale leven zien opstarten? Dat is voor mij een ultiem moment. Ik ga dan ook liever op zoek naar adembenemende plekjes in de vorm van ambachtelijke winkeltjes, het oude supermarktje op de hoek of de trattoria zonder menukaart.

De 5 dorpen van Cinque Terre zijn te voet en met de trein te bereiken. Een ongelooflijk stuk strand, schitterende uitzichten over zee, bergen en natuurlijk de alom bekende kleurrijke huizen die veelal tegen de bergen zijn gebouwd. Je wandelt zo van dorp naar dorp, ik ben heel benieuwd. De charmante straatjes van Manarola met de schitterende kleurrijke huisjes zijn zeker een bezoek waard. Riomaggiore bezoek je via het water! Wat is er leuker om het dorp binnen te komen zoals de vissers dat vroeger ook deden. In de haven vind je een heleboel gezellig gekleurde bootjes en in het dorp zijn veel mooie authentieke terrasjes te vinden.

lekkernijen in Cinque TerreTypische lekkernijen in Cinque Terre

De pittoreske vissersdorpen van Cinque Terre liggen in de regio Ligurië. Ondanks dat dit gebied tussen zee en bergen ligt lijkt er toch weinig vis te zijn. Maar als visliefhebber ben ik ook een liefhebber van weekdieren en die hebben ze er gelukkig in overvloed. Een typisch gerecht om hier te eten is dan ook Burrida. Een combinatie van pasta met weekdieren en saus. In de saus worden ook mijn favoriete smaakmaker ansjovis verwerkt. Hier kunnen wij vast thuis een keer van genieten. Ik ga op zoek naar het recept.

Tegen de bergen aan groeit thijm, salie, rozemarijn, oregano, marjolein en basilicum. Deze kruiden horen wat bij betreft wel tot verfijnd volksvoedsel en hangen als een warme deken over de Italiaanse keuken. Ook staat de streek staat bekend om de beste olijfolie van Italië. Nu giet ik ongeveer overal olijfolie overheen, doorheen of sta ik erin te bakken. Dus het kan niet anders of ik ga op zoek naar de beste olijfolie of olijfgaarden in Cinque Terre. Heb je een tip? Laat het me weten.

Verder ga ik er hartige taarten en veel verse groente vinden. En natuurlijk pasta! En pasta met pesto. Wat is Italië zonder pasta? Ik ga daar trenette eten, dat zijn lekkere dunne spaghetti slierten. En ook trofie en lasagne. Maar ik ben heel erg benieuwd naar dit stukje van de wereld waar ze corzetti eten en maken. Deze pasta zijn een soort muntstukken, ze hebben een bedrukking. Ik vond een beschrijving om het zelf te maken hier. Samen met mijn dochter wordt dit vast een gemoedelijke zondagmiddag.

En dan… zoetigheid eten is investeren in de gemoedstoestand van mijn dochter… Wil ik een grote glimlach op haar gezicht toveren. Dan vermoed ik dat we ons hier eens gaan wagen aan de Italiaanse Dolci; Sciumette.. een soort merinques in custardachtige roomsaus. Het zoete nagerechtje wordt op smaak gebracht met pistache!

Zelf koken in Cinque Terrewaar eten in cinque terre

Ik verblijf graag in een appartement met een voldoende uitgeruste keuken. Ik hou van koken en mijn dochter vindt het ook leuk om te helpen. En als we dan toch in een soort van voedsel paradijs zijn, laten we dan zelf ook eens bruisen in de keuken. En hoe doen we dat beter dan met typische Ligurische ingrediënten. Een paar winkels in Cinque Terre die mij vermoedelijk wel kunnen helpen de roulette van Italiaanse smaken samen te voegen:

Cantina du Sciacchetra | lokale specialiteiten en mijn favoriet limoncello.
Via Roma 7, Monterosso al Mare.
Baico | Verse Pesto en meer typische Ligurische producten.
Via Roma 35, Monterossa al Mare.

De perfecte accommodatie vinden? Kijk eens hier.

Waar eten in Cinque Terre?

Culinair genieten in Italië. Tja.. vele van ons houden wel van een pizza of goede foccacia. Maar wil ik echt culinair genieten in Cinque Terre? Ik vermoed dat het loont om op zoek te gaan naar een eetgelegenheid met oeroude recepten. Ik sla dan ook graag de restaurants met sjieke voorgedrukte menukaarten over. De schreeuwende etablissementen met foto’s van gerechten en prijzen erbij? Eeh nee! Ren weg! Op zo’n populaire bestemming als Cinque Terre kan het niet anders dat er ook een hoop ellende uit de keuken te vinden is. Ik ben op zoek gegaan naar de culinaire magie in Cinque Terre. Keukens met Italiaanse mama’s die trouw zijn aan tradities en ik hoop hier dan ook wat verfijnde smaken te hebben uitgezocht.

Eten in Riomaggiore

La cantina del Maccellaio | Een heerlijk klein en knus restaurant
Trattoria Via dell’Amore | Vis, vis en nog eens vis én zelfgemaakte pasta
A Pié de Ma | Diner with a view

Eten in Manarola

Trattoria dal Billy | Eten op de top van Manarola
Aristide | Genot voor de smaakpapillen

Dus als we het hebben over “Wat te doen in Cinque Terre?” Dan denk ik dat er voor ons genoeg te beleven is. Ik wil de sfeer en smaak gaan proeven van dit stukje Italië. En ik hou van wandelen en deze idyllische vissersdorpen zijn te voet perfect te bereiken. Daarnaast ga ik lekker genieten van de vele vergezichten over zee en die extra kilo’s van het eten, die wandelen we er wel weer af.

<Italië &Olives Travel