Ontdek de uitbundige smaken van Olijfolie uit Kreta

  • Berichtcategorie:FOOD

Griekse olijfolie, het kostbare levenselixer voor vele Kretenzers. De traditionele Kretenzer gebruikt alleen de gezonde Griekse olijfolie, andere vetten of oliën zijn niet welkom in hun keuken. Ik ga je niet vertellen hoe olijven geplukt, geperst en gebotteld worden. Of welk ander proces dan ook beschrijven om de olijf uit Kreta te verfijnen, zodat wij hiervan kunnen genieten. Terwijl we eigenlijk wel benieuwd zijn naar deze oeroude tradities en hoe iemand er ooit opgekomen is om dit vers van de boom vies smakende vruchtje toch om te toveren tot iets hemels. Wat ik dan wel wil? Zoveel mogelijk mooie olijfgaarden en Olijfolie uit Kreta traceren. De Olijfgaarden om heerlijk doorheen te wandelen, de uitzichten te proeven en wellicht de smaken mee naar huis krijgen. Vanuit mijn locatie in Georgioupoli wil ik op zoek gaan.

olijfolie kretaOlijfgaarden Kreta

In het Oosten van Kreta in Agios Nikolaos Ligt de Cretan Olive Oil Farm. Vermoedelijk één van de populairste en meest commercieel ingestelde olijfboeren die Kreta rijk is. Je kunt er een rondleiding volgen met behulp van een tablet (5 euro pp). Ze bieden kooklessen aan, wijnproeverijen en zelfs een clinic pottenbakken. Ondanks dat de zeer charmante plaatjes die ik van deze Olijfboer terugvind, ga ik toch op zoek naar iets ongerepter. Paraschakis Olive Oil is een familiebedrijf in Melidoni, Mylopotamos. De sfeer die deze olijfboerderij uitstraalt is gemoedelijker, traditioneler en ik zet deze dan ook graag op mijn lijstje om te bezoeken. Een luxe variant Griekse extra virgine olijfolie vind ik hier: Agia Barvara Heraklion Creta. In het midden van het eiland. Het lijkt gerund te worden door zeer gedreven mensen en ik mis hier bij mijn eerste indruk een stukje authenticiteit.

Dit zijn de eerste drie olijfgaarden die ik snel vind. Nu zal niet iedere olijfgaard open staan voor bezoekers, maar toch ga ik even verder op onderzoek uit naar olijfolie uit Kreta. Iets zegt me dat er meer traditionele Kretenzische Olijfgaarden te vinden zijn.

biolea olijfolieTerra Crete

In Kolymvari Chania vind ik Terra Crete. Een groter olijfolie bottelbedrijf. De olijfolie van Terra Crete is ook in Nederland gemakkelijk te verkrijgen. Dit neemt natuurlijk wel iets van de charme weg om iets unieks te ontdekken. Maar dit grotere bedrijf richt zicht totaal op kwaliteitsbeheer, innovatie, duurzame ontwikkeling. Iets in dit verhaal spreekt me aan. Waar Terra Crete compleet gemoderniseerd is op het internet en in de internationale handel. Vind ik de routebeschrijving rondom charismatisch, de route naar Terra Crete vind je hier.

Rondom het gebied bij Terra Crete vind ik op de kaart nog een producent van biologische olijfolie. Biolea Estrikas Estate beloofd een koud geperste olijfolie. Een ambachtelijke productie met behulp van molenstenen en persen. Ze combineren innovatie en traditie en al hun olijf producten worden uitsluiten op het landgoed van Biolea geproduceerd en gebotteld. Ik werp een blik op de Instagram van Biolea en krijg er een warm gevoel van. Authentieke beelden van olijfgaarden opgesierd met schitterende plaatjes van indrukwekkende gerechtjes. Als foodfanaat word ik hier heel vrolijk van. Op het landgoed van Biolea bevind zich tevens een wijnbar, deze is geopend van dinsdag tot zondag en voor mij de laatste zet om deze olijfgaard te willen bezoeken. De olijfolie van Biolea is ook verkrijgbaar in Nederland, maar toch kan dit voor mij de pret niet drukken.

Ik vind verder nog Kreta Food Ltd. Een olijfolie producent die exporteert naar meer dan 20 landen. Hun Premium olijfolie uit Kreta heet Crete Gold. Vermoedelijk ook echt een uniek product, maar toch sla ik deze verder even over. Sitia en Cretikos extra virgin olijfolie vind je in Hani Alexandrou, Aggeliana Mylopotamou. De uitstraling van dit bedrijf is traditioneel en bourgondisch. De website is uitgebreid en ze bieden online verkoop van olijfolie, zeep, Griekse honing en natuurlijk ingemaakte olijven.

olijfgaarden kreta

Meer tips voor Olijfolie uit Kreta

Ik bestudeer de kaart verder en kom nog de volgende olijfolie producenten tegen. Er zitten nog passende juweeltjes tussen, maar ik ga ze niet allemaal uitgebreid beschrijven.

Oleum Crete Olive Oil – Kidonakis Bros G.P 2nd km Timpaki Lagolio rd, Timpaki 702 00, Kreta
Protogerakis, E., Sons O.E. Βώροι Ηρακλείου, Ηράκλειο, Κρήτη 702 00, Kreta
VAFIS Cretan Olive Oil. A&G Nikitakis G.P Σίβας 702 00, Kreta
DELICIOUS CRETE AFRODITI KATSOULAKI Messaras 27, Iraklio 713 04, Griekenland
BIO CRETAN OLIVE OIL LTD ”CRITIDA” Industrial Area of Heraklion Road, ΟΔΟΣ Ε 11, Iraklio 716 01, Griekenland
OLIVE OIL PARK by Physis of Crete Epar.Od. Agiou Nikolaou-Prinas, Ag. Nikolaos 721 00, Griekenland
EMELKO S.A. – Olive Oil from Crete Alagni, Arkalochori, 70300, Heraklion 703 00, Kreta

Ten slotte, olijfolie uit Kreta wordt wereldwijd alom geprezen en gewaardeerd. De extra virgine olijfolie uit Kreta is er in biologische en organische vorm. En zo goed als alle olijfolie producenten over diverse certificeringen en worden met regelmaat geïnspecteerd. Het heerlijk mediterraanse warme klimaat zonder luchtvervuiling en de strikte regelgeving over het verzorgen van olijven zorgen voor een eerlijk zintuigen prikkelend product.