De smaken van India

  • Berichtcategorie:FOOD / TRAVEL

Eeuwenlange tradities kenmerken de keuken van India. India is een veelzijdig en kleurrijk land. Met haar pittige curries en besneeuwde bergen in het noorden. De uitgestrekte groene vruchtbare landschappen van het zuiden. Palmstranden en extreem dorre woestijnen. Maar ook drukke en dynamische steden. Een land met veel muziek, kleur en dans. Geurende specerijen, waaronder natuurlijk ’s werelds duurste en trots van het land saffraan. Kortom een culinaire ontdekkingstocht voor een Indiase kookreis.

saffraan India

Indiaas voedsel in harmonie met lichaam en geest

De Indiase gastronomie staat voor een unieke veelzijdigheid. De historie van India heeft zijn sporen nagelaten. En met veel pracht en praal heeft ieder gerecht zijn eigen stijl. Een kookreis naar India zal dan ook zeker een smaakvol avontuur zijn. Veel hindoestaanse eettradities zijn nog doordrongen van Arische invloeden. Deze nomaden lieten hun sporen na vanuit het noorden richting het zuiden van India. Een culinaire ontdekkingsreis met de overtuiging dat een maaltijd uit 3 onderdelen bestaat, namelijk:

  1. Een gedeelte van jouw Indiase maaltijd wordt afgebroken.
  2. Een deel voedsel wordt in het lichaam opgenomen.
  3. Een derde deel voedsel gaat over in ziel of geest.

Het deel van de Indiase maaltijd wat overgaat in ziel en of geest vormt het zuiverste en meest fijne voedingselement. “Mana” noemen ze in India dit gedeelte. Een populair product wat bijkookreis India deze overtuiging hoort is de Indiase ghee. Wat is ghee? In Nederland is dit eigenlijk een vorm van geklaarde boter. Omdat de eiwitten van het vocht worden gescheiden, blijft er een botervet over in zijn puurste vorm. Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken. Het is een populair bakproduct door zijn zuiverheid.

De Indiase keuken is een mengelmoes van Hindoestaanse, Parsi, Gujarati en de Mogolkeuken. De Raj, het Brits koloniale bestuur in India heeft uiteindelijk de magie van Indiase keuken samengebracht. Bananenbladeren werden vervangen door porselein. En er ligt vaker bestek op tafel. Wil je Indiaas leren koken en een kleurrijke Indiase tafel dekken? Zorg dan voor een combinatie van schitterend geïllustreerd Indiaas porselein. Combineer dit met glanzende schalen en een mooi Indiaas tafelkleed.

Kookreis mekka voor liefhebbers van scherpe specerijen

Hemelse aroma’s zullen je als een warme deken omarmen. Zodra je tegen etenstijd een Indiaas huis of restaurant binnengaat. Je neus gaat kriebelen, want het dagelijks voedsel wordt verfijnd met geurige en scherpe specerijen. Vleescurries bereid met yoghurt, kruidig roergebakken groenten. Chutneys en zoetzuur, ongedesemd brood. En natuurlijk rijst, wat voornamelijk in het zuiden volksvoedsel is. Je zult zien dat door alle gerechten een veelzijdigheid aan kruidige specerijen wordt toegevoegd.

De specerijen uit de Indiase keuken gaan van zoete komijn en koriander, naar een kleurrijke verzameling van zaden, bessen, schors en wortels. Je kunt Indiase kruiden fijnmalen of in zijn geheel gebruiken. Het ene wordt voornamelijk gebruikt bij vleesgerechten. Het andere vind je ook weer terug in zoetigheden. Garam masala is de verzamelnaam voor een mengeling van kaneel, kruidnagel, zwarte peper en kardemom. Maar garam masala wordt nog verder gecombineerd met andere specerijen. Ook jij gaat leren rekening te houden met de medicinale werking van kruiden in Indiaas eten. Je Indiase kookreis zal dan ook een leerschool zijn voor de natuurlijke eigenschappen van veel van de hemelse Indiase specerijen.

Lees ook: De smaken van Vietnam

Indiaas kookboekEenvoudige Indiase maaltijd

Een dagelijkse Indiase maaltijd is over het algemeen heel eenvoudig. De keuken bezit niet meer dan een oven, het liefst een hout gestookte (kijk eens wat je met jouw barbecue kunt) en een variatie van potten en pannen. In een gemiddeld Indiaas huishouden wordt de dagelijkse maaltijd bepaalt door voedingswaarde en religie. Rijst, Indiaas brood en dahl zijn altijd wel aanwezig. Gecombineerd met vlees, vis en groenten. Met zoetzuur, raita’s, chutneys en papadums geef je de Indiase maaltijd zijn magie.

In India zit de familie bij elkaar voor de maaltijd. Begin je maaltijd met rijst. Daarna serveer je de overige gerechten. En net als in andere keukens wordt er afgesloten met een zoetig dessert.

Kookreis India

Wil jij leren koken in India? In India word je als gast goed ontvangen. Tijdens de maaltijd krijg je de beste gerechten aangeboden. Zou het niet schitterend zijn als jij bij thuiskomst ook de zintuigen van jouw vrienden en familie kunt prikkelen na zo’n smaakvolle reis? India is een populaire plek om te leren koken. Jouw kookreis kun je zelf samenstellen of een kant en klaar kookvakantie boeken via een reisbureau. Je ontmoet hierbij natuurlijk meer Indiase kookfanaten, waardoor een culinair gesprek snel gevormd is.

Combineer je kookreis met een ontdekkingstocht door het magische India. Leer de cultuur kennen en direct het culinaire hart.

Indiaas leren koken