Goede Griekse wijnen, waar vind je die op Kreta?

  • Berichtcategorie:FOOD / TRAVEL

Goede Griekse wijnen. Tot nu toe ben ik ze tijdens de schaarse bezoeken die ik aan dit land heb gebracht nog niet spontaan tegengekomen. Binnenkort vertrekken wij richting Kreta en lijkt het me een goed idee om nu al wat vooronderzoek te doen. Ik ga dus op zoek naar Griekse wijnboeren en dé smaak van Griekse wijnen. Ik ben zelf een liefhebber van zware Italiaanse rode wijnen of een lichte rosé uit de Provence. Frisse witte wijnen of een stroperige Chardonnay doen het bij mij ook goed. Maar graag ga ik deze zomer op ontdekkingstocht voor goede Griekse wijnen. En natuurlijk laat ik me graag verrassen door andere Griekse lekkernijen.

Wijngaarden op Kreta

Een simpele logica brengt mij tot de gedachte dat wanneer er olijven gekweekt worden op het eiland, er toch ook druiventeelt mogelijk moet zijn. Griekse olijfolie is immers immens populair over de hele wereld. Maar wellicht is deze denkwijze te eenvoudig. Voor dit moment verheug ik me alleen op de Kretenzische wijnen.  Een snelle zoektocht op het internet brengt mij bij een tiental wijngaarden op Kreta. Naast dit handjevol wijngaarden vind je er wel een aantal wijnhuizen, waar je de mogelijk verborgen schatten van goede Griekse wijnen kunt proeven. Lyrarakis Winery & Tasting Room springt er direct tussenuit. Maar een snel verder onderzoek geeft mij een wel heel commercieel beeld. De Griekse wijn die dit wijnhuis produceert scoort goed in google reviews. Via de vivino app controleer ik de droge witte wijn, Melissaki. Een vergeten druifsoort die alleen bij deze wijngaard gebruikt wordt. Smaakeigenschappen van citrus, honing en abrikoos. De recensies leren mij dat de wijn even moet luchten en dat deze een zoete na dronk heeft. Niet helemaal mijn ding.

Deze authentieke foto trekt mijn aandacht. Deze wijngaard krijgt op Tripadvisor maar een enkele review. Sinadinakis winery brengt een rode en witte wijn. De rode kotsifali en Cabernet Sauvignongoede griekse wijnen wijn zijn biologisch en gecertificeerd. De Merlot Kotsifali past volgens de vivino app het best bij mij. Daarnaast brengen zij een witte wijn, ik kan hier weinig over terug vinden. De Sinadinakis wijngaard is te bezoeken en bevindt zich in het Heraklion gebied.

Dourakis Winery

Vlakbij onze accommodatie In Georgioupoli bevindt zich de Griekse wijngaard Dourakis Winery. De plaatjes zijn heerlijk authentiek en ik kom direct in de vakantiebestemming. Tijd om daar te gaan genieten van al het moois wat Kreta te bieden heeft. De reviews van Dourakis zijn veelbelovend. Ik hoop hier goede Griekse wijnen te gaan vinden. Nu blijkt Kreta goed te zijn voor 20% van de gehele wijnproductie van Griekenland, dus dit wordt een mooie belevenis. Deze wijngaard opgericht door vader Andreas Dourakis vind je hier. De wijngaard heeft een charmante geschiedenis en terwijl de website zich ook erg commercieel voordoet ben ik toch gecharmeerd van dit wijnhuis. Het verhaal is echt. Bij dit wijnhuis ga ik sowieso kijken. Ik ben heel benieuwd naar de mousserende wijn Cassiopeia brut. Er worden zo’n 3000 flessen hiervan gebotteld in september. Wij bezoeken Kreta in augustus, dus hopelijk grijpen we niet mis.

Goede Griekse wijnen

Wat zijn goede Griekse wijnen? Omdat ik ook houd van een duidelijk overzicht, denk ik dat de volgende Griekse wijnen behoren tot de Kretenzische specialiteiten. Deze wil ik in ieder geval gaan proberen. In willekeurige volgorde:

  1. Apus Romeiko – Dourakis. Witte wijn | smaakeigenschappen: perzik, peer, anijszaad, citrus.
  2. Assytiko is een veelbelovende witte druifsoort
  3. Dourakis Kudos Kotsifali – Syrah. Rode wijn | smaakeigenschappen: mineralen, rook, leer, zwart fruit, eiken, chocolade, kruidnagel

De Creta Olympias staat in Griekenland goed bekend, maar een snel onderzoek in Vivino levert niet echt hoge scores op. Deze sla ik over.

Een andere lijst van de Decanter met de beste Griekse wijnen van 2020 is te vinden op het blog van Proef Griekenland. Let op dat niet ieder Grieks wijnhuis zijn wijnen instuurt. Deze lijst kan dus een vertekend beeld geven. Er is vast nog veel meer lekkers te ontdekken.

Het Griekse keurmerk OPAP (Onomasia Proelevseos Anoteras Piotitos) geeft een goede referentie. Net zoals je in Italie de DOC kent. Ik kom zo hier en daar tegen dat het niet loont om goede  Griekse wijnen in de supermarkt te zoeken. En wanneer je heerlijk Grieks gaat eten, kies dan voor een restaurant waar ze in ieder geval ook een wijnkaart hebben. De druivensoorten Kosifali en Mandilaria beloven kwalitatief goede wijnen. Dit zijn de druifsoorten waar op Kreta goed in geïnvesteerd wordt.

Griekse wijnen kreta

Wat te drinken op Kreta?

Naast wijn staat Griekenland natuurlijk bekend om nog een aantal andere populaire drankjes. Alom bekend is natuurlijk Ouzo! Een anijs drankje welke wit kleurt zodra je water toevoegt. Ik weet al zeker dat we na het eten in een ambachtelijk Grieks restaurant getrakteerd gaan worden op een glaasje raki. Dit pittige spul is de trots van Kreta en wordt gemaakt uit de most van druiven. Tsipouro is heeft een hoger alcoholpercentage dan ouzo. De Metaxa, dé brandy uit Griekenland, ach die moeten we ook zeker even proberen. Retsina, de witte wijnsoort die ik zeker ga tegenkomen wil ik graag overslaan. Dit smaakt haar hars en ik geloof niet dat een glaasje hiervan mijn reis gaat laten bruisen.

Ik ga op zoek naar een smakelijk avontuur op Kreta. Naast het heerlijke Griekse eten, vermoed ik dat de er toch ook wel aardig wat goede Griekse wijnen te vinden zijn in dit stukje van de wereld.