Op een zonnige dag kan ik goed genieten van een pittig soepje. Pittig eten doet het bij ons altijd goed in de warmte. Een pittige tomatensoep kan dan ook niet ontbreken in de zomerperiode. Vers gemaakt van overrijpe tomaten en omdat we het hier hebben over ouderwets koken, heb ik een litertje of wat extra gemaakt en deze in ouderwetse weckpotten geweckt. Superhandig om wat zelf gemaakte tomatensoep achter de hand te hebben, wanneer je niet zoveel zin hebt om te koken. En stiekem vind ik deze ouderwetse potjes ook gewoon heerlijk nostalgisch staan in mijn voorraadkast.
Recept Pittige Tomatensoep met Courgette
Het is september wanneer ik dit bericht schrijf, de temperatuur begint te dalen en de courgettes vliegen je om de oren. Rond deze tijd smaken de groentes op zijn best en ik koop dan ook graag wat extra en bereid dit, zodat we op een later moment ultiem kunnen genieten van lekkernijen zonder er veel werk aan te hebben. Wanneer je vaker op mijn blog hebt rondgesnuffeld, dan weet je vast dat ik niet hou van koken met pakjes en zakjes. Te duur, teveel e-nummers, teveel zout of suiker… in ieder geval een hoop keer het woord te!
Voor deze pittige tomatensoep heb ik een paar kilo rijpe tomaten gekocht en de courgettes komen van een boerderij in de buurt langs mijn looproute. Vers van het land, zo in mijn pannetje. Het is even een klus om de tomaten te snijden, maar op het moment ruiken ze geuriger dan ooit en denk maar aan de warme omhelzing van zo’n heerlijk soepje.
Ingrediënten pittige tomatensoep
- 2 kilo rijpe tomaten
- 1 courgette
- 1 rode ui (of wat sjalotjes)
- 1 á 2 aardappelen (ik houd van een gebonden soep).
- 2 uitgeperste tenen knoflook
- eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (of een flinke bos verse kruiden)
- 1 theelepel kerriepoeder
- sambal naar smaak (wij lusten een flinke theelepel).
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- flinke scheut balsamicoazijn
- klein blikje tomatenpuree
- ongeveer een eetlepel zout
- 1.5 liter warm water
Snijdt eerst alle ingrediënten klein en zorg ervoor dat alles klaarstaat. In een flinke pan begin je met het fruiten van de ui, voeg daarna de knoflook toe en laat dit even bij elkaar bakken. Voeg dan alle droge kruiden toe en bak dit even mee. Dan de tomatenpuree erbij. Dit lijkt een beetje te plakken, maar zo komen de smaken van de kruiden goed vrij. Voeg de balsamicoazijn toe. Je kunt het geheel nu even wat afblussen met een scheutje water.
Lees ook: De Beste Italiaanse Tomatensaus
Voeg nu de klein gesneden tomaten, courgette en aardappel toe. Laat dit even goed doorverwarmen onder zo nu en dan roeren. Nu kun je de rest van het water toevoegen, de sambal en het zout. Deksel op de pan en laat dit even aan de kook komen. Daarna laat je het op een laag pitje ongeveer een 20-30 minuten sudderen. Als laatst wanneer alle groenten goed gaar zijn, pureer je de soep met de staafmixer. Deze soep leent zich prima om te bewaren in de diepvries. Of wanneer je graag net als ik de pittige tomatensoep wilt wecken kijk dan eens verder op weckonline. Maar gewoon direct lekker op eten is de beste optie.
Weckpotten kopen? Dat kan hier.