Persoonlijk dieetplan opstellen

  • Berichtcategorie:Recepten

Iedereen die besluit een dieet te volgen, heeft een andere voorkeur. Er zijn verschillende diëten en manieren om gewicht kwijt te raken. Zonder een goed doordacht en concreet voedingsplan kan je je gewichtsdoelen niet bereiken. Met een goed dieet plan is het makkelijker om elke dag goede voedingskeuzes te maken. Het biedt de nodige steun tijdens je afslankproces. In dit artikel lees je hoe je een dieetschema kunt opstellen om je doelen te bereiken.

Doelen vaststellen

Voor je aan de slag kan met je dieet plan is het van essentieel belang dat je specifieke doelen formuleert. Een goed plan bevat doelen die voldoen aan de SMART-principes. Je doelen zijn dus specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch en tijdgebonden. Je kan zelfs denken in termen van korte en lang termijn doelen.

Het vooronderzoek

Bij het samenstellen van je doelen moet je ook wat basiskennis hebben over afslanken en gezonde voeding. Deze informatie heb je nodig om haalbare doelen te formuleren. Je moet ook je BMI, vetpercentage, calorie-inname en metabolisme nagaan. Deze cijfers haal je makkelijk via applicaties op het internet. Heb daar weinig vertrouwen in? Raadpleeg dan je huisarts of diëtist.

Waaraan moet een goed dieet plan voldoen?

Een goed dieet plan is allereerst haalbaar. Een dieet dat je niet kan volhouden heeft totaal geen zin. Hij ziet er mooi uit op papier, maar je hebt er uiteindelijk niks aan. Maak je dieet dus niet te strikt. Het is beter om langzamer af te slanken op een gezonde manier.

Daarnaast heeft een goed dieet plan regels en voorwaarden. Deze zorgen ervoor dat je je aan je dieet houdt. Ook hier moet het allemaal niet te strikt zijn. Neem de eetmomenten op, je maximum aan macro-nutriënten en je calorie-inname.

Niet te overslaan zijn de voedingskeuzes. Natuurlijk ga je voor gezonde voeding, maar wat houdt dat in? Gebruik je melk en andere zuivelproducten? Welke vetten zijn toegestaan? Hoeveel fruit mag je consumeren per dag? Gebruik je maaltijdvervangers? Ook hierover moet je regels vaststellen. Welke voeding je uiteindelijk besluit te eten moet leiden tot een gezond gewicht.

Een goede manier om de overstap te maken naar gezondere voeding is door je huidige voedingspatroon onder de loep te nemen. De dikmakers en ongezonde producten kan je dan langzaam vervangen met gezonde voedingsitems. Zo bereik je al snel een gezonder voedingspatroon terwijl het toch haalbaar blijft. Kleine aanpassingen zoals frisdrank vervangen door water doen al heel wat. Eet fruit als tussendoortje in plaats van een chocolade reep