Het geheim van de beste Italiaanse tomatensaus

  • Berichtcategorie:FOOD / Recepten
Het is een hele klim om vanuit mijn verblijf naar boven te komen om het oude stadscentrum te bezoeken. Ik loop over ongelijke keien welke door de jaren, en misschien wel eeuwen heen een beetje zijn afgesleten. Maar zodra ik onder de middeleeuws aandoende poort doorloop komende geuren van de authentieke Italiaanse keuken me tegemoet. En dan ga ik op zoek naar de beste Italiaanse tomatensaus.
Ik wandel verder mijn neus achterna. Om me heen lopen gezinnen met kinderen en praten mensen met drukke handgebaren. Precies op de manier zoals voor velen zo typerend is in Italië. Langs de muren staan diverse potten met kruiden. En zo hier en daar een bloeiende bougainville. Ik loop verder door het smalle straatje en aan het einde kom ik terecht op een plein. Ik loop tot aan het midden van het plein en kijk eens goed om me heen. Achter me zie ik de huizen gemaakt van robuuste stenen en waarvan je aan de buitenkant al kunt zien dat ieder huis een eigen verhaal heeft. Wellicht over families die daar al vele generaties wonen. Aan de andere kant van het plein loop ik naar een zware zwarte metalen reling toe. Het uitzicht is hier adembenemend. Onder mij bevindt zich een prachtig strand hij en verderop de blauwe zee. Ik loop naar een terras en ga zitten aan de zilveren tafeltjes. Uit de keuken hier komen heerlijke geuren het terras op verspreid. Waaronder zich ook de geur van de typerende Italiaanse tomatensaus.

Beste italiaanse tomatensaus

Verleidelijk zoete tomatensaus

Wanneer mijn dochter vraagt om spaghetti te eten. Dan bedoelt ze eigenlijk een pastasoort, maakt niet uit of dit spaghetti, penne, farvalle of tagliatelle is. Als er maar een heerlijke geurige tomatensaus bij zit. Maar hoe maak je nu de beste Italiaanse tomatensaus? Het geheim is helemaal niet zo geheim en verre van ingewikkeld. Kies gewoon voor de beste ingrediënten en houdt het verder eenvoudig. Gebruik een handje verse peterselie en twee handen verse basilicum blaadjes. En wil je een saus maken van verse tomaten? Kies dan altijd voor cherrytomaatjes. Andere verse tomaten zijn in Nederland vaak niet lekker zoet en smaakvol genoeg. Dan kun je net zo makkelijk en beter tomaten uit blik gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens bij het artikel van Miljuschka, die schrijf hier al eerder over.
Maar proef ook altijd deze tomaten. Zijn ze net zo als dat jij je ze kunt herinneren, zoals in Italië smaken? Je bent op zoek naar die heerlijke zonnige zoete smaak. Verder gebruik je een goede olijfolie. De olijfolie uit de supermarkt is misschien wel goedkoop. Maar smaakt hij net zo lekker als in landen als Italië of Griekenland? Ik vind zelf meestal van niet. Verwen jezelf en je mede huisgenoten en kook thuis ook met een goede olijfolie.
468x60 - Verleng Think
Terug naar het terras. De geur uit de keuken is een combinatie van olijfolie waarin flink wat knoflook en hete rode peper gesmoord wordt. Ik vermoed dat ook de fijn gesneden peterselie op dit moment vast wordt toegevoegd. Ik blijf even zitten met mijn ogen dicht en geniet van de geluiden en geuren om me heen. De tomaten worden toegevoegd bij de hete olie waarin de kruiden hun werk vast hebben gedaan. Ik stel me voor dat er nu zo’n echte Italiaanse mama met rood geruit schort aan het werk is met flinke handen basilicum. Ze scheurt de blaadjes en kneust ze. Nu worden ze toegevoegd aan de tomatensaus, die al even heeft staan sudderen, de tomaten zijn al goed zacht geworden. Het gas gaat laag en na zo’n 10 minuten zal de tomatensaus wel klaar zijn.
De pasta is gekookt en de saus kan er doorheen geroerd worden. Gebruik peper en zout indien nog nodig. Je maakt de maaltijd helemaal compleet met zelf geraspte échte Parmezaanse kaas.
Ik wandel verder langs het terras en kom bij de ingang van een heel smal straatje. Nieuwsgierig als ik ben loop ik erin. Voorzichtig lopen, de stenen liggen ongelijk en het straatje loopt snel af naar beneden. En daar zie ik ze. Twee oude dametjes met gouden oorbellen en grijze krulletjes zitten aan een tafeltje pasta deeg te kneden. Verse pasta. En ook dit geeft natuurlijk de smaak van Italië.
Eet smakelijk vast!