De beste manieren om chocolade te smelten

  • Berichtcategorie:FOOD

chocolade smeltenChocolade is geliefd bij vrijwel iedereen. In allerlei vormen kom je het tegen. Van snoepgoed, koek en taart tot chocolademelk die zowel koud als warm heerlijk smaakt. Het spreekt voor zich dat chocola ook graag gebruikt wordt als men zelf in de keuken iets wil bereiden. Voor desserts en feestelijke gerechten is het zeer geschikt. De wijze waar het meest op wordt gewerkt is om eerst chocolade te kopen en deze repen dan te smelten om daarna te verwerken in het gerecht of dessert. Maar wat is nu de beste manier om de chocolade te smelten zonder het te verpesten? Wat tips op een rij.

Chocolade smelten au bain marie

De klassieke manier om chocolade te laten smelten is in een bad warm water. Er bestaan speciale au bain marie pannen voor, maar met een gewone pan met een laagje water lukt het ook wel. Hierin moet dan een volgende pan komen te liggen. Om verbranding te voorkomen is het wel zaak goed op te letten dat de pan niet de bodem van de andere pan raakt. Door de te smelten chocolade in kleine partjes te breken zal het minder lang duur voor alles goed gesmolten is. Het is beter om het water in de pan niet snel aan de kook te brengen, maar door het rustig op te warmen. De chocola kan dan in het andere pannetje rustig worden doorgeroerd. Pure chocolade verbrand niet zo snel, maar witte en melkchocolade wel, dus daar moet goed opgelet worden.

De magnetron-methode

Wanneer de chocolade in stukken gesneden of gebroken is kan het in de magnetron gezet worden. Gebruik natuurlijk wel een geschikte schaal hiervoor., en dan is een halve minuut voldoende. Dan even eruit halen, de chocola goed roeren en weer terug in de magnetron voor 30 seconden ongeveer. Dit moet net zo lang gedaan worden tot dat alles netjes gesmolten is. Het is verleidelijk om te denken dat de tijd in de magnetron verlengd moet worden. Maar bedenk dat de chocolade niet veranderd van vorm. Pas als er geroerd word zal het het losser worden. Dus als het warm genoeg is, is het een kwestie van goed roeren en dan zal het vanzelf mooi vloeibaar worden.

Lees Ook: Goede Griekse Wijnen

Smelten met de waterkoker

Als laatste mogelijkheid kun je ook de hulp inschakelen van de waterkoker als je geen fornuis hebt. Gebruik dan twee maatbekers die je in elkaar kunt zetten. In de onderste een laag heet water en in de andere de chocolade die je al roerend vloeibaar maakt.