Ouderwets koken | Italiaans met Gualtiero Marchesi

  • Berichtcategorie:FOOD

Ouderwets koken is iets wat ik van huis uit geleerd heb. Of om in de juiste termen te blijven; Met de paplepel ingegoten gekregen. Ik kan me geen momenten herinneren dat er een bepaald gerecht daadwerkelijk geleerd werd klaar te maken. Ik weet gewoon niet beter.. Koken gebeurt zonder pakjes en zakjes. En tegenwoordig valt dat onder de noemer “Ouderwets Koken” (ja zo oud zijn we inmiddels). Mijn moeder maakte alles zelf. Ouderwets Italiaans koken was er toen nog niet bij. Gewoon de Hollandse keuken met zo hier en daar een uitschieter. De smaken van Duitsland of Engeland kwamen bij ons wel voorbij. En natuurlijk werd er wel pasta gegeten. Maar zodra je bij ons het nest ging verlaten, kreeg je standaard het Margriet kookboek mee. 

Een bijzonder naslagwerk waarin ouderwets koken, maar ook tafel dekken en etiquette uitgebreid behandeld word. Wanneer ik ouderwetse appeltaart maak komt dit kookboek geheid uit de kast. De aantekeningen van mijn moeder staan er nog in. Mijn versie komt vermoedelijk uit 1960. Op het blog van Table Tales vind je meer over dit bijzondere kookboek, de versie die ze hier laten zien is dan ook exact het exemplaar wat ik in de kast heb staan. Oude en nieuwere versies van dit kookboek zijn nog steeds te koop.

Koop het Margriet Kookboek 

ouderwets koken Italiaans Gualtiero MarchesiOuderwets Koken Italiaans

Onlangs bracht ik een bezoekje aan het lokale kringloopcentrum hier. Nadat ik afscheid had genomen van de spulletjes die ik voor hergebruik gedoneerd had, liep ik nog even door de winkel heen. Het boekengedeelte trok (zoals gewoonlijk) mijn aandacht. Ondanks dat ik niet zo hou van de stoffige geur die er rond hangt, kijk ik toch altijd even bij de kookboeken. Want wie weet staat er een juweeltje “Ouderwets Koken” tussen. Naast dat ik echt kan genieten van het taalgebruik in deze ouderwetse kookboeken. Kun je met zo’n oud kookboek zomaar eens een gastronomisch juweeltje vinden.

Ik had geluk deze keer! En voor € 1,60 kocht ik het boek; De originele recepten van Gualtiero Marchesi. Als tweede titel, “De Nieuwe Italiaanse Keuken”. Het boek is uitgegeven in Milaan in 1980. Wanneer je deze inmiddels overleden chef-kok googled. Dan zal je terugvinden dat hij vooral bekend stond om zijn saffraanrisotto met bladgoud. Nu ben ik dol op risotto, maar voel ik me niet persé geroepen om een culinair hoogstandje met saffraan en bladgoud op tafel te toveren voor mijn dochter. (Al zal ze het met gemak veroberen). Maar het verhaal rondom deze chefkok heeft me genoeg geïnteresseerd om verder te lezen.

Dolci

Wanneer ik thuis kom bekijk is als eerste de index van dit boek. Wij zijn grote liefhebbers van Tiramisu, wanneer dit voor onze snufferd wordt gezet en we de hemelse aroma’s ruiken van mascarpone, koffie en cacao zijn we om! Maar we zijn nog altijd op zoek naar het perfecte recept! Dit ouderwetse kookboek begint met het ware verhaal achter Gualtiero Marchesi. Verder worden er alledaagse keukentermen besproken, waarna het boek van start gaat. De recepten blijken vooralsnog redelijk eenvoudig, iets wat natuurlijk typerend is voor de Italiaanse keuken. Een mooi en tevens typisch Italiaans gebaar in dit kookboek van Gualtiero Marchesi; Er wordt bij ieder recept een wijntip gegeven. Het boek is een schitterend naslagwerk van culinaire hoogstandjes tot simpele beschrijvingen voor het zelf maken van pasta, overheerlijke risotto met Parmezaanse kaas en een zomerse citroensoufflé. Oftewel Soufflé al limone.

Helaas kom ik onze favoriete Dolci Tiramisu niet tegen. We gaan verder met die zoektocht. Maar Ouderwets Italiaans koken kun je zeker met dit boek van Gualtiero Marchesi.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je koopt het nieuw of tweedehands.

Boek Gualtiero Marchesi

Ik ga zelf nog even verder zoeken naar het perfecte tiramisu recept…

ouderwetse tiramisu
Tiramisu DIY… een perfecte combinatie van smaken op een plankje.

Lees Ook: De smaken van India