Zalm met citrus op de barbecue

  • Berichtcategorie:FOOD / Recepten

zalm op de barbecueTerwijl ik de foto’s voor dit zalm recept aan het uitzoeken ben. Bedenk ik me hoe zalm mij toch iedere keer kan verrassen. Zalm is een heel veelzijdig stuk vis, het heeft zijn eigen toch wel erg visachtige smaak. Maar het laat zich heel goed combineren met andere smaken. Met zalm is er altijd wel iets te beleven. Je kunt zalm koken, stomen, roken, grillen en bakken. En echt vrolijk kan ik worden van rauwe zalm in de Japanse keuken. Zalm op de barbecue is bij mij en mijn dochter ook zeer geliefd. En met een grotere groep eters kun je zalm ook zonder heel veel moeite omtoveren tot een zeer geliefd hoofdgerecht.

Zalm op de barbecue met de hele familie

Mijn dochter is jarig in juli. Perfect getimed om de verjaardagen mooi in de tuin te vieren. Gezellig met familie en vrienden, de barbecue aan. Ik woon aan een mooi stuk groen park. Dus terwijl de volwassenen gemoedelijk in de tuin aan het keuvelen zijn, spelen de kinderen in het park. De barbecue vind ik ideaal te gebruiken met dit soort dagen. Ik vind het namelijk verre van gezellig om zelf mijn visite aan hun lot over te laten en de tijd in de keuken door te brengen. Een barbecue is prima van te voren voor te bereiden, je kunt warme en koude gerechten mixen. Ik zal twee van mijn favoriete barbecue zalm gerechten delen.

Ingrediënten barbecue zalm met citroen en dille

  • Flinke zalmfilet met huid (1,5 – 2 kilo)
  • 1-2 Citroenen
  • Verse dille
  • Vers gemalen peper en zeezout
  • Olijfolie (extra virgine)
  • Crème frâiche
  • Mayonaise
  • 1 Teen knoflook

Smeer de zalmfilet helemaal in met de olijfolie en bestrooi hem goed met versgemalen peper en zout. Was de citroenen goed en rasp iets van de schil af, ongeveer een theelepel. Deze citroenrasp zet je even apart. Snijd de citroen in dunne plakken en leg deze over de zalmfilet heen. De dille trek je even je handen een beetje uit elkaar en verdeel je ook over de zalm.  Zet dit verder koel weg totdat de zalmfilet met huid en al op de barbecue gaat.

Mix de crème frâiche met 2-3 lepels mayonaise, de citroenrasp en wat fijngesneden dille. Dit is een koude dip die je bij de zalm kunt serveren, doe hem in een leuk schaaltje! De barbecue moet zo’n 180-200 graden zijn om deze zalm op te bereiden. Je kunt voor zalm speciale cederhouten planken aanschaffen, welke je geweekt op de barbecue kunt leggen met de zalm erop. De zalm heeft op deze temperatuur zo’n 15-20 minuten nodig. Dit moet je even goed in de gaten houden. Afhankelijk van de dikte en grootte van de zalmfilet kan de tijd afwijken.

Serveer de zalm lekker met een koude pasta salade en wat brood met dips en smeersels.

Zalm op de barbecue met balsamico azijnzalm met tomaat en limoen

Alleen al de gedachte aan de geur van op de barbecue klaargemaakt eten, maakt dat ik deze ga aansteken. Ik heb een keramische barbecue, deze laat zich gemakkelijk op temperatuur brengen en gaat ook snel weer uit, wanneer je de zuurstoftoevoer afsluit. Ik kan deze dan ook prima aansteken om alleen een stukje zalm voor 2-3 personen op klaar te maken.

Ingrediënten zalm met balsamico azijn, tomaat en limoen

  • Zalmfilet voor 2 personen
  • 1-2 Tomaten (cherry tomaatjes, zijn lekker zoet)
  • 1 Limoen
  • 2 Eetlepels balsamico azijn
  • Citroenverbena
  • 1 Eetlepel olijfolie (extra virgine)
  • Versgemalen peper en zeezout

Mix de olijfolie met de balsamico azijn en smeer de zalm hier goed mee in. Het is lekker om dit even 1-2 uurtjes te laten marineren. Bestrooi de zalm met peper en zout naar smaak en verdeel de limoen, tomaat en citroenverbena over de zalm en leg het geheel in een mandje van foliepapier. De zalm is met een 15-20 minuten klaar. Lekker met een gepofte aardappel en groene salade.

Lees ook: Salade met balsamico azijn