Ik ruik de kruidige geur van kaneel. Een explosie van herinneringen dringt naar binnen. Iedereen heeft geuren die heerlijke herinneringen met zich meebrengen. Voor mij heeft kaneel een hele sterke herinnering. En geur herinneringen in combinatie met eten zijn in mijn geval eigenlijk altijd positief. De geur van kaneel brengt mij terug naar huis, het huis van mijn ouders, thuis. De geur van een warme appeltaart die net uit de oven komt en met veel liefde gebakken.
Kruidig Kaneel
Als ik aan kaneel denk, dan denk ik ook aan dat glazen potje van mijn moeder. Het glazen potje waar eerst jam in had gezeten, maar daarna jaren dienst deed als kruidenpot voor kaneelsuiker. Mijn moeder mixte altijd zelf suiker en kaneel samen in een potje. En wij strooiden dit maar al te graag over pannenkoeken en andere zoete lekkernij.
Kaneel kennen we in kaneelstokjes en kaneelpoeder. Maar kaneel wordt ook gemaakt in kaneelchips (dit lijken een soort houtsnippers). En van de schors van de kaneelboom wordt ook kaneelolie gemaakt. Kaneelolie wordt veel gebruikt in welness. Denk daarbij aan etherische oliën.
Kaneel heeft goede eigenschappen. Zo bevat het een stof Coumarin die bloed verdunnend werkt. Maar voor alles geldt natuurlijk, gebruik met mate. Kaneel komt voornamelijk uit Indonesië, China, Vietnam en de beste soorten lijken uit Sri Lanka te komen. Ceylon Cinnamon, bevat een lager percentage Coumarin
Ouderwetse Kaneelkoeken
Voor het bakken van deze overheerlijke geurige kaneelkoeken, heb ik als basis een ouderwets zandkoeken recept gebruikt. Het komt uit een oud kookboek uit de jaren ’70. En quote: ‘Wie zich nooit aan koekjes bakken heeft gewaagd en het toch eens graag proberen wil, kan haar krachten het best beproeven op de een of andere zandkoekjes.’ Dus bij deze mijn kaneel zandkoeken.
Ingrediënten Kaneelkoeken
- 200 Gram zelfrijzend bakmeel
- 150 Gram (room)boter (gekoeld is gewenst)
- 100 Gram witte basterdsuiker
- Mespunt zout
- 1 Eierdooier
- 2 Theelepels kaneel
- 1 Theelepel vanille aroma
- Kaneelsuiker voor de topping
Verwarm je over voor op 150 graden. Deze kaneelkoeken heb ik redelijk snel gemaakt. Alle ingrediënten samenvoegen en het deeg goed kneden tot een bal. Vorm er daarna een lange rol van. Een doorsnede van 5-6 centimeter is perfect voor deze lekkere grote kaneelkoeken. Leg het deeg vervolgens even afgedekt in de koelkast om te rusten.
Ondertussen leg je bakpapier op een bakplaat of gebruik een speciale siliconen mat. Alle materialen voor bakken, koop je makkelijk en snel bij Blokker.
Na een half uurtje snijd je de rol in plakken van 1-1.5 centimeter dikte. Bestrijk met en beetje water en bestrooi daarna met de kaneelsuiker. Leg dan je kaneelkoekjes op de bakplaat en zorg voor wat tussenruimte. De kaneelkoeken worden in de oven groter. De koeken bak je af in ongeveer 20 minuten. Zodra ze uit de oven komen zijn ze een beetje zacht. De kaneelkoekjes worden vanzelf wat harder zodra ze zijn afgekoeld. Denk nog een beetje die geur en de keuken van mijn moeder, zodra jij daar je tanden inzet.