Vietnam is een sprankelend mooi en vruchtbaar land. Met haar uitgestrekte kustlijnen, omvangrijke wouden, haar optimisme en magnifieke keuken is het zeker een bezoek waard. Alleen al op de vele markten bruist het van de activiteit. Het is er een komen en gaan van mensen die hun manden volladen met schitterende groenten, tropische vruchten, verse vis, rijst en natuurlijk de landelijke pittige smaakmaker nuoc mam (vissaus). Vietnam bezit een rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen voor de productie van groente en fruit.
Een kleurrijke historie
De kleurrijke en enerverende historie van Vietnam heeft zijn invloed gehad op de gastronomie van het land. Voornamelijk de Maleisische, Chinese, Indiase, Thaise en vanzelfsprekend de Franse en Amerikaanse cultuur heeft zijn sporen nagelaten in diverse gerechten. Zo vind je in deze voornamelijk Aziatische keuken een kruid als dille in een zeer populair visgerecht. Dille herkennen wij vooral uit de Franse keuken. In het zuiden vind je er meer pittig gekruide gerechten en kookt men gevarieerder en rijker, net zoals in de buurlanden daar. Daarentegen maakt het gebruik van veel verse kruiden en verse groenten de keuken frisser en lichter. Het eten in Vietnam is een beleving op zichzelf.
In het middelpunt van de Vietnamese keuken vind je de nuoc mam. Nuoc mam is een heldere gefermenteerde vissaus en wordt gebruikt als smaakmaker in vele gerechten. Het productie proces van de Vietnamese nuoc mam neemt zo’n 6 maanden in beslag en deze variant is dan ook wat scherper dan andere vissauzen uit buurlanden.
Rijst als gevierde winnaar
Vietnam bezit om en nabij de 2575 uitgestrekte kilometer kustlijn, daarnaast heeft land heel veel kanalen en rivieren. De Rode Rivier, Parfumrivier en de Mekong als één van de langste rivieren van Azië. Het is dan ook vanzelfsprekend dat vis als één van de hoofdingrediënten is terug te vinden in de Vietnamese keuken. In het koelere noorden lijkt de keuken veel op die van China. Richting het zuiden is er veel meer landbouw te vinden. Met name rijst beslaat zo’n 60% van alle landbouw in het land, het is dan ook niet zo gek dat voor ongeveer 80% van de bevolking rijst nog steeds als het belangrijkste basisvoedsel wordt gezien. Aangezien er maar weinig weide te vinden is, zien de meeste Vietnamezen (rund)vlees dan ook echt als een luxe product. Toch vind je vlees terug in populaire gerechten als Pho.
Een gezonde soep die bestaat uit rijstnoedels met een royale combinatie van vlees, groenten en natuurlijk nuoc mam. De Vietnamese keuken bestaat uit buitengewone smaakcombinaties met veel verse groenten en kruiden. Dit geeft de Vietnamese gastronomie haar stijl, de gerechten zijn scherp, zoet, fris en aromatisch tegelijk.
Keizerlijke gastronomie
De hogere kookkunst waar Vietnam om bekend staat, is eigenlijk een gastronomie die geboren is uit het gebrek aan luxe ingrediënten. Zo’n 150 jaar lang was de keizerlijke residentie van Vietnam gevestigd in een regio met een beperkte mogelijkheid tot landbouw. Daarentegen werd er wel van de keuken verwacht dat er een maaltijd van keizerlijk niveau op tafel kwam. En zo kwam het dat de koks maaltijden op tafel zetten tot wel 10 gangen, waarbij een mengeling naar voren kwam van kunstbeleving en zintuiglijk genot. Gerechten gemaakt van eenvoudige ingrediënten werden tot in de perfectie klaargemaakt. Via een uitgekiende langdurige bereiding en met een schitterende presentatie. Het gebruik van kleur, kleine porties en een perfecte schikking stond hierbij centraal.
De dag door in Vietnam
Wanneer je door Vietnam reist en je de kans krijgt om aan te schuiven bij een Vietnamees gezin. Dan zal je zien dat de maaltijd als gezond beschouwd kan worden. De dagelijkse maaltijd in de Vietnamese keuken bestaat voornamelijk uit rijst, vis en verse groenten. Weinig olie en de salades worden aangemaakt met lichte dressings. Een gezonde soep en een dessert toe van verse fruit en yoghurt. Hoe verser de ingrediënten, hoe beter het eten in Vietnam.
Wat vind je in de Vietnamese keuken?
De familie schuift aan rondom een laag tafeltje. De geur van dampende nog vochtige rijst en kruidige soep komt je neus binnen. Een bord met vers bereidde groenten en in rijstvel gerolde (de welbekende loempia’s) ingrediënten met pittige dipsausjes staren je aan. Een open vuur voor de wok en roosteren op houtskool vormt de basis. En de rijstkoker zorgt de hele dag door voor warm gestoomde rijst. Zo ziet het eten in Vietnam eruit.
Op straat vind je in de Vietnamese steden overal eetstalletjes en op alle plaatsen serveren ze iets anders. Het is mogelijk om iedere dag en ieder moment van de dag iets anders te eten. En natuurlijk even bij te praten. Versheid is het waarmerk.