Op vakantie: drie typisch Limburgse lekkernijen!

Op vakantie in het prachtige landschap van Limburg: ik ervaar het iedere keer weer als een heerlijk moment van rust. Samen met een paar vriendinnen kom ik ieder jaar in deze zuidelijke provincie van Nederland. En wat natuurlijk niet kan ontbreken tijdens het verblijven op een vakantiepark hier, is lekker eten. Laat Limburg nou net een paar heerlijke delicatessen hebben die ik graag met jullie deel!

Wie Limburg zegt, zegt vlaai

Natuurlijk, het is tegenwoordig bij elke bakker en in elke supermarkt wel te koop: vlaai. Maar heb jij ooit een échte Limburgse ‘vloaj’ gehad? Ik raad het je aan! Stap uit uw heerlijke vakantiehuis en schuif aan bij een van de gezellige terrasjes. Er zijn genoeg vlaaien waar je uit kan kiezen; mijn favoriet is toch echt wel de rijstevlaai. Speciaal voor jou zet ik er nog een paar op een rijtje, welke kies jij?
Rijstevlaai
Kruisbessenvlaai
Puddingkruimelvlaai
Abrikozenvlaai

Extra genieten tijdens carnaval

De eerste keer dat ik carnaval kwam vieren hier met mijn vrienden, had ik nog nooit gehoord van deze delicatesse. Inmiddels kan ik niet meer zonder: de nonnevot. Het strikje, zoals het in de volksmond genoemd wordt, is een zoete lekkernij. De perfecte combinatie van meel, gist, melk, zout en boter zal je verrassen. Het laagje kristal- of basterdsuiker maakt het helemaal af!
De lekkerste nonnevotten vind je bij de echte Limburgse bakkers, maar ze zelf maken kan natuurlijk ook! Het is mij gelukt, dus dan kan het bij jullie ook haast niet mis gaan. Het enige wat je nodig hebt, zijn de volgende ingrediënten:

  • 2 dl melk
  • 35 g bakkersgist
  • 400 g bloem
  • 50 g boter (op kamertemperatuur)
  • 30 g suiker
  • Beetje zout
  • Frituurvet bestaande uit 1/3 varkensvet (reuzel) en 2/3 olie
  • Suiker
  • Gemalen kaneel

Wat moet je dan doen? Ik zou online zoeken naar een fijne bereidingswijze en dan kan ook jij thuis net zo genieten van een nonnevot als je op vakantie zou doen. Oké, misschien iets minder maarvakantie huisje limburg dan heb je een extra reden om naar Limburg te komen en dat is natuurlijk helemaal niet verkeerd!

Wintermaanden in Limburg: zoervleisj!

Is het hachee? Is het stoofvlees? Nope, geen van beide. Zuurvlees is een echt Limburgs streekgerecht dat je geproefd moet hebben! Geloof mij: je vakantie in Limburg tijdens de wintermaanden is pas compleet als je dit gegeten hebt.
Zuurvlees, of dus ook wel zoervleisj genoemd, is een zoet gerecht. Dat had ik de eerste keer dat ik het opschepte niet verwacht: het heet immers ‘zuur’ vlees. Het was een verrassing, maar zeker geen slechte! Het zure van de azijn wordt beïnvloed door het toevoegen van kruidkoek en stroop. De combinatie klinkt wellicht raar in je oren, maar ik zeg: probeer het. Het is het waard!
Je begrijp na dit te lezen wel wat mijn vriendinnen en ik altijd doen wanneer we een vakantiehuisje huren in Limburg: direct naar de bakker! Zodra je het allemaal hebt geproefd, kom je er net als wij speciaal voor terug!

Lees ook: Zwitsers vlechtbrood