Lekker recept vlechtbrood

  • Berichtcategorie:FOOD / Recepten

recept vlechtbrood

Vlechtbrood doet mij altijd denken aan mijn oma, de lichte geur van gist en citroen is heel kenmerkend voor dit vlechtbrood. Mijn oma is geboren in Zuid Duitsland en zodoende liggen mijn roots dan ook daar. In een heel klein dorpje tegen de Bodensee aan. Het dorpje heet Liggeringen, heeft zo’n 1000 inwoners en staat nu bekend om zijn levendige gastronomie en jaarlijks terugkerende festivals. In mijn vroege herinneringen waren wij hier tijdens schoolvakanties en kreeg ik een overdaad aan brood en koekjes toegestopt van alle tantes daar. 

Liggeringen ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Zwitserland, vandaar dit kenmerkende Zwitserse vlechtbrood. Het zal in de vroegere jaren de grens overgewaaid zijn, de keuken van mijn familie in. Mocht je ooit richting Zuid Duitsland gaan, dan is de omgeving rondom de Bodensee echt een aanrader. Zuid Duitsland heeft schitterende natuur, bergen en als je net zoals ik dol bent op gebak kun je jezelf daar goed uitleven.

We maken hier een flink vlechtbrood van ruim een kilo.  Begin hier ook zeker mee. Het brood wordt een stuk beter en lekkerder indien je goede deegrollen hebt om de vlecht mee te maken. Een overdaad aan knapperige korst vind ik zelf niet zo lekker bij een vlechtbrood.

Ingrediënten lekker recept vlechtbroodbrood vlechten

  • 1 kilo bloem
  • 1 eetl. zout
  • een blokje verse gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 5 deciliter melk. probeer deze op ongeveer 30 graden te krijgen.
  • 150 gram zachte roomboter
  • 1 uitgeperste biologische citroen
  • 125-200 gram poedersuiker

Oven: 200 graden. baktijd 40 minuten

lekkere bakreceptenVlechtbrood deeg kneden

Begin met het verkruimelen van het gistblokje door de warme melk. Voeg de suiker hier aan toe en mix het geheel goed door elkaar. Laat de gist in dit mengsel oplossen, de suiker zal de gist gaan activeren. Meng vervolgens de bloem en het zout goed door elkaar in een flinke mengkom. Begin met je handen of direct met de deeghaken van een handmixer of gebruik een keukenmachine.

Je kunt langzaam in het midden de boter en het melk met gist mengsel gaan toevoegen. Kneed het deeg zeker zo’n 10 minuten en het is handig om het daarna nog even met de hand door te kneden. Je activeert hiermee de gluten in het deeg, waardoor er een mooi elastisch geheel ontstaat.

Vlechten van het brood

Zet het deeg nu op een warm plekje apart. Je kunt het vlechtbrood deeg afdekken met een iets vochtig gemaakte theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg een uur rijzen. Na het uur kneed je het een paar keer door en verdeel je het deeg in vier gelijke stukken. Van deze 4 delen brooddeeg maak je 4 gelijke strengen om mee te vlechten. Je maakt nu met deze 4 strengen een vlecht. Vlechten met 4 is even wennen, je slaat steeds de buitenste streng over de 2e streng heen en haalt hem onderlangs terug. De boven- en onderkant van het vlechtbrood duw je een beetje bij elkaar en naar onderen. Laat het brood nu nog zeker een half uur rusten. Kijk voor een handig filmpje over brood vlechten hier.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 graden.  Het vlechtbrood zal verder rijzen en een nog mooiere vorm krijgen.

Je bakt het brood in de voorverwarmde oven in 40 minuten. Het brood is klaar zodra je op de onderkant klopt en het hol klinkt. Plaats het op een rooster om iets af te koelen. Het citroenglazuur wordt over het warme brood uitgesmeerd.

Citroenglazuur voor vlechtbroodpaasbrood vlecht

Begin met 125-150 gram poedersuiker en mix hier lepel voor lepel het citroensap doorheen. Indien het te dun is geworden, kun je nog een beetje poedersuiker toevoegen. De structuur van het citroenglazuur moet een beetje worden als behanglijm. Je kunt het glazuur met een kwastje over het nog warme brood uitsmeren. Smeer het vlechtbrood royaal in met citroenglazuur. Laat daarna het geheel goed afkoelen. Het brood is heerlijk met een goede roomboter en huisgemaakte jam.

Wij aten het bij het paasontbijt.