De nadelen van een koolhydraatarm dieet

  • Berichtcategorie:FOOD

koolhydraten arm dieetIedereen is enthousiast over het koolhydraatarm dieet, maar wat zijn nu eigenlijk de nadelen van een koolhydraatarm dieet? In dit artikel zet ik de nadelen van een koolhydraatarm dieet voor je op een rij. De volgende nadelen van het koolhydraatarm dieet worden besproken:

  • Veel eiwitrijke voeding
  • Weinig energie en futloos
  • Jojo-effect

Veel eiwitrijke voeding

Ter vervanging van koolhydraatrijke voeding, wordt er vaak gekozen voor meer eiwitten. Eiwitten zijn een grotere belasting voor de nieren en dat is niet voor iedereen even gezond. Eiwitrijke voeding bestaat vaak voor een groot deel uit vlees, vlees zit vol met dierlijke vetten. Dierlijke vetten zijn niet goed voor jouw lijf, beperk de inname van eiwitten uit dierlijke voeding en nuttig ook plantaardige voeding met eiwitten tijdens het koolhydraatarm dieet. Verspreid de inname van eiwitten over zoveel mogelijk soorten voeding, varkensvlees en rundvlees kun je beter vermijden. Kip, kalkoen, eieren, plantaardige voeding, noten, zaden en vis zijn jouw beste mogelijkheden om genoeg eiwitten binnen te krijgen tijdens het koolhydraatarm dieet.

Weinig energie en futloos

Koolhydraten geven je direct een stoot energie, de meeste van ons zijn hieraan verslaafd zonder het door te hebben. Vergelijk het met het effect van suiker (je krijgt direct energie), maar dan op een milderde manier. Je voelt je in het begin minder fit tijdens het koolhydraatarm dieet, dat is de fase waarin jouw lichaam aan de nieuwe voeding moet wennen.

Na verloop van tijd heeft jou lichaam in de gaten dat meer groente, fruit en andere gezonde voeding ook een prima manier is om energie te ontvangen. In deze periode eet je nog steeds koolhydraten, maar wordt de opname van energie verder verspreid over de dag. Je hebt op dit moment niet meer te maken met pieken en dalen in jouw energieniveau.

Jojo-effect

Iedereen die strijdt met overgewicht, is bekend met het Jojo-effect. In de meeste gevallen lukt het niet direct om gewicht te verliezen, er gaat een bepaalde tijd overheen waarbij je ineens veel gewicht verliest of waarbij je ineens in gewicht aankomt. Het Jojo-effect kan voorkomen wanneer je te snel gewicht verliest, het lichaam komt op dit moment in een toestand van honger en zal alle nieuwe voeding direct in jouw lijf opslaan. Een koolhydraatarm dieet is een blijvende verandering, de kans op het Jojo-effect is hierdoor kleiner, maar nog steeds aanwezig. Wees je hiervan bewust wanneer je aan een koolhydraatarm dieet begint, op deze manier blijf je alert op jouw gewicht. Zie een koolhydraatarm dieet niet als een dieet, maar als een nieuw voedingspatroon dat je jezelf wilt aanleren. Je hoeft vanaf dit moment niet meer op jouw voeding te letten, je krijgt in de gaten dat het koolhydraatarm dieet een manier is om jouw lichaam anders af te stellen. Sta je goed ingesteld? Dan ga je jouw overtollige kilo’s vanzelf verliezen en kun je het dieet volbrengen zonder het Jojo-effect mee te maken.

 

468x60