Bezienswaardigheden Noordwijk met kinderen

  • Berichtcategorie:TRAVEL

Noordwijk aan zee, een heerlijk bruisend dorp met een rijke historie. Noordwijk heeft een kleine 45.000 inwoners en ligt aan de bruisende Noordzee. Met brede stranden, eindeloze duinen en een veelzijdige gastronomie is een bezoek aan deze veelzijdige Nederlandse badplaats een ware beleving. Er zijn voldoende bezienswaardigheden in Noordwijk om met z’n tweetjes of met het gezin te ontdekken.bezienswaardigheden noordwijk

In de 18e en 19e eeuw werd Noordwijk het belangrijkste kruidencentrum van Nederland. De kruiden die er werden geteeld waren voornamelijk medicinaal en werden in Amsterdam verhandeld. De kruiden werden opgevolgd door bloembollen. Tulpen, narcissen en gladiolen vormden gezamenlijk een kleurrijk geheel. Zo werd Noordwijk rond eind 1900 de bloemenbadplaats voor de rijkere elite. Een dagje naar het strand was een chique bedoeling en zou pas jaren later ook toegankelijk worden voor een breder publiek. Tegenwoordig is de combinatie van uitbundige bloemenvelden, goddelijke stranden en charmante winkelstraatjes voor ons allen toegankelijk. Het wordt tijd om te gaan genieten van alles wat Noordwijk ons te bieden heeft. Welke bezienswaardigheden heeft Noordwijk aan zee en welke zijn ook leuk om met kinderen te ontdekken?

Dagtrip of meerdaagse trip Noordwijk

Noordwijk heeft een zogenoemd gematigd maritiem klimaat. Voor ons betekent dit, dat het met het zomerse weer in Noordwijk aan zee altijd heerlijk vertoeven is. Omdat Noordwijk aan zee ligt wordt de temperatuur hierdoor beïnvloed, hierdoor wordt het nooit tropisch heet. En bij hitte zorgt een zuidelijke of oostelijke wind voor een heerlijk verfrissend briesje. In de warme zomermaanden juli en augustus stijgt de temperatuur over het algemeen niet boven de 25 graden. En zorgt de zee natuurlijk met z’n 19 a 20 graden voor hoognodige verkoeling.

Ik vind Noordwijk een heerlijke plek om te bezoeken, samen met mijn dochter ga ik er graag heen voor een dagje strand. Maar ook met een meerdaagse trip Noordwijk maak je ons blij. Noordwijk aan zee beschikt over een ruime keuze in accommodaties. Er zijn vele hotels in diverse prijsklassen, maar ook een aantal pittoreske bed and breakfasts en fraaie campings in de nabije omgeving. Voor ons is Noordwijk goed bereikbaar en parkeren kan gratis en rond de 10 euro per dag. Op straat parkeren in Noordwijk aan zee kan oplopen tot 25 a 30 euro per dag. Maar wanneer je eenmaal in Noordwijk bent, wat ga je dan doen? Op zoek naar de bezienswaardigheden van Noordwijk.

Bezienswaardigheden Noordwijk

Wat te doen in Noordwijk? Wij gaan met de auto naar Noordwijk aan zee en zodra we de auto geparkeerd hebben bij het hotel, wil ik hem graag daar laten staan. We gaan deze keer voor de meerdaagse trip en verblijven er 3 nachten. Alles wat we gaan ondernemen, wil ik graag lopend kunnen doen. Nu zijn wij beiden gewend aan stukken lopen, dus een ander zou wellicht een fiets of auto willen pakken. Op het vuurtorenplein in Noordwijk is een bushalte, dit is een redelijk centraal punt. Wanneer je hier in de buurt bent, kun je met gemak alle kanten op. Het strand is natuurlijk in de warme zomerse maanden de eerste aantrekkelijke attractie in Noordwijk. Noordwijk aan zee heeft een mooi breed strand, maar let op met eb en vloed. Bij eb is het strand schitterend uitgestrekt en beschikt over een enorme breedte. Wanneer het vloed wordt komt het strand de zee echt ver richting het land.

Musea Noordwijk

Noordwijk beschikt over diverse musea. De Engelandvaarders is een klein museum in een bunker vlakbij de vuurtoren. Het museum geeft een mooi overzichtelijk beeld over de tochten van en naar Engeland. De tochten gingen over zee en land. Aan het begin van het museum kun je een film zien met uitleg over wie de Engelandvaarders waren. Je kunt hier ongeveer 60 minuten zoet zijn. Het museum kun je combineren met een leuke wandeling door de duinen. Het atlantikwall museum geeft een kijkje achter de schermen tijdens de tweede wereldoorlog. Het wordt gerund door vrijwilligers. De space Expo is een leuke bezienswaardigheid met kinderen. Het space expo museum geeft een leuke tentoonstelling en er wordt veel verteld, wat het voor kinderen makkelijker te volgen maakt.

Het streekmuseum Veldzicht geeft een interessante kijk op het vroegere leven van Noordwijk. Het belang van de kruiden en overige elementen voor de bollenstreek wordt zowel binnen als buiten op het erf en in de tuinen tentoongesteld. De oude Jeroenskerk aan de voorstraat 44 te Noordwijk  en de Rooms Katholieke “Nieuwe” Sint Jeroenskerk zijn voor de religieuze cultuurliefhebbers een bezoek waard. Meer informatie vind je ook op Ontdek Noordwijk.

Lees ook: Unieke accommodatie Zakynthos

Sportief Noordwijk met kinderen

Mijn dochter en ik houden wel van een rondje midgetgolf. De midgetgolfbaan in Noordwijk “Rollygolf” beschikt niet alleen over een leuke midgetgolfbaan. Maar we kunnen er ook springen op in het fraaie trampolinepark. Met de kleintjes kun je er ook heerlijk rondscheuren over het circuit met minicars. Mijn dochter is een tiener en zij vindt het ook leuk om dingen als yoga te proberen. Er wordt strandyoga aangeboden in Noordwijk. Via ontdek Noordwijk, vind je hier meer informatie over. Yoga is heerlijk om de dag mindful mee te starten en waar kan dat beter dan op het strand. Een yogamatje is niet nodig, je badlaken is genoeg op het heerlijke zachte zand.

Branding menu noordwijkWandelen in Noordwijk

Het strand is natuurlijk de ultieme plek waar je op ieder moment van de dag een wandeling kunt maken. Met de kinderen samen schelpen zoeken of gewoon lekker ravotten met een bal of vlieger. Vanaf het strand loop je ook heerlijk de duinen van Noordwijk in. De kachelduinroute blauw is zo’n 3.5km lang, maar er zijn meerdere routes te volgen. Ze lopen door de duinen en je komt strandopgangen tegen, zo kun je strand en duinen goed afwisselen.

In de zomermaanden is er iedere woensdag een leuke braderie in het centrum van Noordwijk. Je vindt er een schat aan kleding, sieraden en woonaccessoires. Daarnaast leent Noordwijk zich uitstekend voor een culinaire beleving, zowel op de markt als elders. Noordwijk is werkelijk een eetparadijs en de gastronomie liefhebbers beleven een smaakvolle reis. Zo is er naast de Noordwijkse bezienswaardigheden ook op culinair gebied van alles te ontdekken.

Vis-mekka NoordwijkVis eten Noordwijk

Wanneer wij aan zee vertoeven, dan eten we ook graag gerechten met de smaak van de zee. Wij zijn echte visliefhebbers en in Noordwijk kun je op meerdere plekken genieten van nieuwe en oude vertrouwde smaken. Wij eten heerlijke vis bij de diverse beachclubs, maar ook aan de Koningin Wilhelmina Boulevard vind je meerdere restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt eten. Maar eten met uitzicht op zee? Dat doe je bij één van de beachclubs die Noordwijk rijk is. Of bij Salt aan de Koningin Astrid Boulevard, dit is een heerlijke plek in de duinen.

Kortom Noordwijk is heerlijk veelzijdig. De strandliefhebbers kunnen genieten van het enorme schone uitgestrekte strand, waar je bovendien fantastisch kunt wandelen. De culinaire bezoeker kan met de voetjes in het zand ongelooflijk smullen bij één van de schitterende beachclubs. De jongere bezoekers kunnen hun energie kwijt bij Rollygolf. En kom je voor rust? Dan geven de vergezichten vanuit de duinen een diepgaande werking. En bezienswaardigheden zijn er in Noordwijk genoeg.