Wanneer heeft u te maken met een lekkage?

  • Berichtcategorie:Wonen

Een van de grote nadelen aan een lekkage in huis, is het feit dat u een lekkage vaak nauwelijks merkt voordat de waterschade als gevolg van de lekkage zichtbaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan schimmel- en zwamvorming op uw muren, vloeren en plafonds. Ook kan er houtrot in een houten vloer, houten meubels, enzovoorts, ontstaan. Het kost vaak tijden voor een dergelijke schade volledig hersteld is. Dit toont aan hoe belangrijk het is om lekkages in huis te voorkomen. Wij spraken met een ervaren dakdekker, die ons meer kon vertellen over het herkennen en voorkomen van lekkages in woningen.

Zoals eerder in dit artikel beschreven is een lekkage voornamelijk te herkennen aan de waterschade die dit met zich meebrengt. Doordat het bij een lekkage vaak maar om een zeer beperkte hoeveelheid vocht gaat, zal er niet altijd een plasje onder de bron van de lekkage zichtbaar zijn. Wel kan het raadzaam zijn om uw woning regelmatig te controleren op vochtige plekken. Dit kan immers duiden op een lekkage!

Lekkage onder uw dakbedekking voorkomen

De dakdekker waarschuwt woningbezitters voor de gevaren van een lekkage onder de dakbedekking. Bij een dergelijke lekkage kan het vocht via beschadigingen in de dakbedekking bij uw woning naar binnen sijpelen en in het hout van uw dakconstructie trekken. U kunt een dergelijke lekkage voorkomen door de dakbedekking zeer regelmatig te laten onderhouden door een dakdekker bij u in de buurt. Bij het onderhouden van de dakbedekking wordt het materiaal gecontroleerd op beginnende slijtplekken en beschadigingen. Waar nodig kan een dakdekker direct herstelwerkzaamheden aan de dakbedekking uitvoeren. Denk aan het vervangen van kapotte dakpannen, het dichtbranden van gaatjes in bitumen dakbedekkingen, enzovoorts.

Hulp bij het herstel van lekkages

Het voorkomen van lekkages zal niet altijd mogelijk zijn. Bij een ernstige storm kunnen er takken of steentjes tegen uw dakbedekking slaan, waarbij er beschadigingen aan de dakbedekking ontstaan. U zult deze beschadigingen vaak pas merken als het vocht al in uw woning aanwezig is. Op dat moment kunt u een dakdekker inschakelen om de bron van de lekkage te achterhalen. De dakdekker kan deze vaak direct voor u herstellen.

Lees Ook: Atlas voor kinderen, leuk voor op vakantie!

Naast de lekkages rond uw dakbedekking, kunnen er logischerwijs ook lekkages ontstaan rond leidingen. U verhelpt dergelijke lekkages door een loodgieter in te schakelen. De loodgieter beschikt over de benodigde hulpmiddelen en kennis om de lekkage op te sporen en te verhelpen. Waar in huis heeft u te maken met een lekkage?