Wie wil nu niet dat zijn gazon er als een plaatje bij ligt in de zomer? Iedereen natuurlijk… maar voor niets gaat de zon op: je gazon vraagt om aandacht. Op welke manier? Dat vertellen we je graag!
Tip 1: Begin op tijd met aanleggen of opknappen!
Moet je je gazon nog aanleggen voor dit jaar? Of heb je last van grote bruine plekken in je gras? Zaai je gras dan in april of mei, óf juist in september/oktober. Je kan ook in één middag klaar zijn door graszoden te kopen (hier bijvoorbeeld) en te leggen. Dat is ietsje duurder, maar het resultaat is er direct.
Tip 2: Kalk je gazon in!
Kalk in februari je gazon in wanneer je last hebt van onkruid- en mosgroei in je gras. Kalk ontzuurt de bodem en voorkomt wildgroei. Let op: kalk je gazon ruim voordat je het bemest. Deze twee stoffen gaan lastig samen.
Tip 3: Bemest je grasmat minstens drie keer per jaar
Net als mensen heeft ook gras voldoende voeding nodig. Dat haalt het uit mest. Zorg dat je je gazon drie keer per jaar bemest: in mei, in juli en in september bijvoorbeeld.
Tip 4: Besproeien!
Gras heeft water nodig. Bij droog weer is het daarom ontzettend belangrijk om je gazon te besproeien. Doe dat bij voorkeur in de avonduren, zodat het water niet direct verdampt (door de zon). Sproei eens per week twee uurtjes, dus níet iedere avond. Daar worden de wortels sterker van.
Tip 5: Vrij houden van bladeren en water
Wanneer de herfst en winter intreden, moet je je grasmat goed in de gaten houden. Wanneer er namelijk teveel waterplassen op blijven staan, of bladeren op blijven liggen, kan het gazon stikken. Je gazon heeft voldoende licht en zuurstof nodig. Hark bladeren dus regelmatig op en prik met een riek gaten in de grond wanneer water blijft staan.