Baby in beweging.

  • Berichtcategorie:Kids

We hebben het al vaker gehad over het belang van bewegen voor toekomstige en prille mama’s, maar ook voor baby’s en peuters is lichaamsbeweging erg belangrijk. Overgewicht kan ook bij baby’s voorkomen.
baby in bewegingBewegen leert baby’s informatie krijgen over zichzelf, over hun lichaam en over de ruimte om zich heen. Ze raken vertrouwd met hun mogelijkheden, met wat ze al kunnen, en vanuit die ervaring worden ze gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen en bij te leren: ze leren wat fijn is en wat niet, wat pijn doet en wat niet, wat mag en wat niet.

Hieronder vind je enkele tips om met je baby te bewegen.

  • Leg je baby geregeld op zijn buikje, zo verstevigt hij de spieren in zijn nekje en rugje. Ga voor hem zitten of liggen, praat tegen hem of toon hem een speeltje. Buiklig is de houding bij uitstek van waaruit baby’s allerlei bewegingen aanleren: rollen, zitten, kruipen …
  • Leg je baby niet altijd in zijn box. Laat hem (onder toezicht) vrij rond rollen, kruipen of stappen. Die vrijheid zal je baby stimuleren om op verkenning te gaan, zijn grenzen af te tasten en zijn mogelijkheden uit te breiden.
  • Denk eraan dat bewegen zowel grove als fijne motoriek omvat. Naast rollen, zitten, kruipen en stappen, is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat je baby leert om een speelgoedje vast te pakken of door te geven van het ene handje naar het andere. Terwijl het trainen van grove motoriek vooral lichamelijk belastend zal zijn voor je baby, stelt het trainen van zijn fijne motoriek zijn concentratievermogen danig op de proef. Allebei erg vermoeiend, dus zorg voor een gezonde mix van de twee.
  • Spelen bevordert de persoonlijkheidsontwikkeling en is heel belangrijk je baby en ook omdat het ontspanning geeft. Juist de vrijheid is het spel is erg belangrijk. Door spelen leren kinderen na te denken over dingen, vooruit te denken en te plannen. Het leer zijn of haar omgeving beter kennen maar ook problemen op te lossen.
  • Beperk de hoeveelheid speelgoed, zeker wanneer je baby nog niet kan kruipen of stappen. Te veel speelgoed in zijn buurt beperkt zijn bewegingsvrijheid en maakt het moeilijker zijn aandacht te focussen. Eens je baby wel kruipt of stapt, kan je hem speeltjes geven die daarop inspelen: speelgoed dat hij kan voortduwen of waar hij achteraan kan gaan.
  • Laat je baby ook af en toe zelfstandig spelen, maar blijf in de buurt, zodat hij zich niet bezeert of gekneld raakt.
    Van Asten Babysuperstore